OPOD mikt bij de aanbesteding van lesmethodes op het kunnen inspelen op innovatie

OPOD mikt bij de aanbesteding van lesmethodes op kunnen inspelen op innovatie

Openbaar Primair Onderwijs Dordrecht heeft onlangs de levering van methodes en andere leermiddelen aanbesteed met hulp van Yellow Way Consultancy. Het faciliteren van innovatie en begeleiding vanuit de expertise van de leverancier stond daarbij centraal. Het resultaat van de Europese aanbesteding is dat OPOD een leverancier heeft gevonden die niet alleen methodes en ontwikkelingsmateriaal levert, maar die bovendien de school vanuit haar onderwijsvisie begeleidt bij keuzes en nieuwe ontwikkelingen.

OPOD wil de komende jaren mee kunnen bewegen met de veranderingen in het onderwijs. Bij de educatieve uitgevers is er een duidelijke verschuiving van papier naar digitaal, maar voor de scholen is het volgen van innovaties niet altijd even makkelijk. Traditionele lesmiddelen kennen een afschrijving van 8 jaar. Dit is in verhouding tot de ontwikkelingen een zeer lange tijd en staat onderwijsvernieuwing daardoor in de weg. Bij het overstappen op elektronische lesmiddelen worden vaak apart licenties aangeschaft. Dit leidt in veel gevallen tot een stapeling van de kosten.

Door in de aanbesteding de nadruk te leggen op het zoeken van een intermediair die advies geeft over de beste manier om traditionele en elektronische ontwikkelingsmaterialen en leermiddelen aan te schaffen, kunnen de scholen van OPOD makkelijker invulling gaan geven aan hun toekomstvisie. Nu het contract met de nieuwe leverancier is getekend, hebben de scholen hun eerste ervaringen opgedaan en deze zijn positief.

De Europese aanbesteding was nadrukkelijk gericht op methodisch materiaal en ontwikkelingsmateriaal. Generieke leermiddelen zoals devices, creatieve materialen, meubilair, printpapier en dergelijken zijn buiten de aanbesteding gehouden. Door deze constructie is OPOD flexibeler in de aanschaf van dergelijke middelen. Daarnaast kunnen er substantiële kostenbesparingen worden gerealiseerd door ze bij gespecialiseerde leveranciers te betrekken.

OPOD

Openbaar Primair Onderwijs Dordrecht (OPOD) biedt openbaar onderwijs op dertien basisscholen verspreid over zestien locaties in Dordrecht. Basisscholen van OPOD zijn aanwezig in alle wijken van de stad zodat er altijd een school in de buurt is. OPOD biedt voor alle onderwijswensen een passende school; regulier basisonderwijs, onderwijs volgens speciale leermethoden (Dalton, Jenaplan en Montessori), scholen met plusconcepten (zorg, sport, muziek, Engelstalig) en speciaal basisonderwijs. OPOD heeft top-primair onderwijs voor kinderen in de leeftijd van vier tot en met dertien jaar. Ongeacht afkomst, cultuur of (geloofs)overtuiging; ieder kind is welkom bij OPOD.

Meer informatie over OPOD is te vinden op de website: www.opod.nl.

 

aanbesteden, aanbesteding, Europese aanbesteding, inkoop, leermiddelen, lesmethodes, primair onderwijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.